Şirket Hukuku Avukatı Danışmanlığı

 

ŞİRKETLER İÇİN HUKUK DANIŞMANLIĞI NEDİR?

 

Şirketlere hukuk danışmanlığı ticari bir şirketin tüm faaliyet alanlarında kendisini göstermektedir. Şirketlerin kuruluşundan sona ermesine, devrine ve birleşmesine kadar bir diğer yandan ise şirket faaliyetlerini yürütürken meydana gelen hukukun neredeyse her alanında hizmet verilmesini gerektiren profesyonel bir hukuk alanıdır.

Şirketlere tam kapsamlı bir hukuk danışmanlığı yahut avukatlık faaliyeti verildiğinde;

  • Sözleşmeler hukuku
  • Gayrimenkul hukuku
  • Kira hukuku
  • İş hukuku
  • Ceza hukuku
  • Ticaret hukuku
  • Franchise hukuku
  • Fikri Sınai Mülkiyet hukuku

başta olmak üzere neredeyse tüm hukuk alanlarını kapsar şekilde kapsamlı bir danışmanlık hizmeti sunmak gerekmektedir. Bu kapsamda strateji geliştirilmesi taraf olunacak davaların analiz edilmesi uzlaşma stratejileri oluşturulması başta olmak üzere arabuluculukta etkili taraf vekilliği de ön planda tutulmalıdır. Şirket Avukatlığı yalnızca şirketin iç içleyişi ile tanımlanabilecek ve genel kurul ile sınırlandırılacak bir faaliyet olmamakla birlikte hukukun neredeyse tüm alanları ile temas halinde olmayı gerektiren kompleks ve profesyonel bir alandır.

 

Önleyici ve düzenleyici ve sonradan olmak üzere üç farklı kademede kurumsal bir hukuk danışmanlığı faaliyeti gerektirmekle birlikte kuruluş aşamasında doğru planlama ve hedefler ile uyumlu bir iç tüzük, iç yönerge, ortaklık yapısı, ana sözleşme ihdas edilmesi ve bir iş planı oluşturulması ile sözleşmelerin buna uygun düzenlenmesi de şirketlerin başarıya ulaşmasında en önemli etmenlerdendir. Bu haliyle limited şirketler ve anonim şirketler başta olmak üzere adi ortaklıklarda şirket danışmanlığı hizmetleri alabilirler.

Şirket Avukatlığında ilk ve temel unsur sözleşmeler hukuku olmakla birlikte rakip firma analizlerini yapılması, piyasada hakim konumda bulunulması halinde rekabet hukukuna ilişkin düzenlemelere uyum sağlanması ile kişisel verilerin korunması kanununa uyum danışmanlığı faaliyetlerinin de yürütülmesi elzemdir. Şirket Hukuk Danışmanlığı bu kapsamda ikiye ayrılır. Önleyici hizmetler, sonradan hizmetler olarak nitelendirilebilecek bu hizmetler aşağıda incelenecektir. 

 

Önleyici Şirket Hukuk Danışmanlığı

 

Bu hizmet şeklinde sorun henüz çıkmadan muhtemel uyuşmazlıklara önlem alınması hedeflenmektedir. Mevcut şirket yapısı, şirketin hedefleri, şirketin stratejisi, pazardaki konumu ve mevcut hukuki durumu ile sözleşmelerin gözden geçirilmesi ile ortaya konulan risk analizi neticesinde mevcut riskleri minimize etmeyi hedefleyen bu hizmet türünde mevzuata uygun hale getirme hedeflenirken avukat müvekkil gizliliği çerçevesinde şirketin hem hukuki hem cezai müeyyidelerden kaçınması için gerekli hukuki önlemler alınmaktadır. Bu hukuki önlemlerin alınmasında dikkat edilmesi gereken şirketin işleyişini ve karlılığını aksatmadan yahut en az şekilde aksatarak riskleri azaltmak ve mevzuatla uyumlu hale gelmek hedeflenmektedir.

Bu kapsamda;

İç tüzük, İç Yönerge, İş sözleşmeleri, Ticari Sözleşmeler, Kira Sözleşmeleri, Esas Sözleşmeler başta olmak üzere şirkete ait tüm sözleşmeler gözden geçirilir.

İş akışında mevcut bulunan riskler, cari hesap yönetimleri, vergisel uyumluluk, potansiyel dava riskleri değerlendirilir ve önerilerde bulunulur.

Tüm risk analizleri tamamlandığında personel eğitimleri, beyaz yaka, mavi yaka eğitimleri planlanarak gerçekleştirilir.

Önleyici hukuk danışmanlığında hedeflenen şirketlere yönelebilecek potansiyel risklerin tespiti ve bu risklerin ortadan kaldırılmasıdır. Bir diğer yandan potansiyel mali darboğaz, rakip engellemeleri ve devralma girişimlerine karşı hızlı aksiyon almaya uygun bir yapı inşa etmekte önleyici hizmetlerde yer almaktadır.

 

Sonradan Hukuk Danışmanlık Hizmetleri

 

Sonradan ifadesi ile uyuşmazlık meydana geldikten sonra müvekkile sunulacak olan hukuki hizmet ifade edilmektedir. Bu halde hukuk danışmanlığı hizmeti alan müvekkil şirketin karşılaştığı uyuşmazlığın en hızlı, adil ve şirketin yararına olacak yöntem ile çözülmesi için bir strateji ortaya konulması ve şirket hedefleri ile uyumlu bir çözüm aranması hedeflenmektedir. Bu hizmetin kapsamına şirket ile ilgili her türlü dava, icra takibi, ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir, soruşturma, kovuşturma, tahkim başvurusu, ihtarname, ihbarname ve bunlara cevap verilmesi iş ve işlemleri girmekte olup hukuki ihtilafların şirket yararına olacak şekilde çözülmesi hedeflenmektedir.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığının Faydaları Nelerdir?

 

Tüm şirketler ve işletmeler için başarıya ulaşmanın en kilit faktörlerinden biri doğru hukuk danışmanlığı almaktır. Hukuk danışmanlığı alarak firmalar risklerini azaltabileceği gibi etkin bir temsil kabiliyetine erişmiş olurlar. Şirket hukuk danışmanlığı alanında uzman avukatlar ve muhasebe uzmanları tarafından şirketin amaçlarına ulaşmada büyük önem arz etmektedir. Kısaca bu hizmetin faydalarını ele almakta yarar bulunmaktadır.

1- Tasarruf: Şirket hukuk danışmanlığı şirkete işçi-işveren uyuşmazlıklarında, sözleşmelerde ve yasal mevzuat uyarınca tüm alanlarda doğru ve maliyeti azaltıcı önlem ve önerileri ile şirketleri tasarruf ettirmektedir.

2-Profesyonelleşme: Profesyonel yönetime ilk adım olarak şirket hukuk danışmanlığı almak etkili bir çözümdür. Zira kurumsal yönetim ilkeleri ve verilecek eğitimler çerçevesinde firmalar hem bir pratik geliştirmekte hem de sistemsel bir refleks geliştirilmektedir.

3- Risklerin minimize edilmesi: Şirket Hukuk danışmanlığı hizmeti önleyici hukuk danışmanlığı kapsamında şirketin karşılaşabileceği riskleri azaltmakta ve uyum içinde çalıştığı için bildiği bir şirkete yönelen dış saldırıları hızlı ve etkin şekilde bertaraf edebilmektedir.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı İçerde Mi Dışarıda Mı Yapılır?

Her iki türde de hizmet verilmekte olup doğrudan şirket merkezinde sürekli bulunulması ve dışarıdan destek verilmesi şeklinde hizmet şekilleri bulunmaktadır. Bunun yanında karma hizmet tipleri de görülmekle birlikte aralıklarla şirket merkezinin ziyaret edilmesi de tercih edilen seçeneklerdendir.

 

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Yer Alan Hizmetler Nelerdir?

Şirketlere verilecek olan hukuk danışmanlığı kapsamında şirketin iştigal konusuna giren ve şirketin muhatap olduğu her türlü uyuşmazlık ele alınır. Danışmanlık hizmeti mevcutta kurulacak olan bir şirket için verilebileceği gibi kurulu ve ticaret hayatına devam eden şirketler için de sunulmaktadır.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Şirket Kuruluşu 

Şirket kuruluşu aşamasında hukuk danışmanlığı baştan itibaren şirketin bir hukuka uygunluk süreci içerisinde hareket etmesine olanak sağlamaktadır. Bu kapsamda kuruluş aşaması, sözleşme ve iç tüzük ve düzenlemelerin hazırlanması, Genel kurul, yönetim kurulu kararları, yasal uyumun yönetimi, hukuki raporların hazırlanması gibi mevzuat uyarınca gereken ve ileride gerekebileceği öngörülen durumlara uygun bir planlama yapılması iş ve işlemleri gerçekleştirilerek ön şirket ve şirket süreçleri titizlikle takip edilmektedir.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Sözleşmeler Hukuku

Şirket iştigal konusuna ve iş akışına ilişkin mevcutta bulunan ve ayrıca hedeflenen iş modelinin analiz edilerek mevcutta bulunan sözleşmelerin revize edilmesi veya baştan oluşturulması bu kapsamda;

  • Franchise Sözleşmesi
  • Ticari Kira Sözleşmesi
  • Konut Kira Sözleşmesi
  • Marka Lisans Sözleşmesi
  • Taşeron - Alt Taşeron Sözleşmesi
  • İnşaat Sözleşmesi
  • Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
  • Reklamcılık Sözleşmesi
  • Ticari Mal Satış Sözleşmesi
  • İş Sözleşmesi
  • Kredi Sözleşmesi
  • Satış Sözleşmesi
  • Trampa Sözleşmesi
  • Bayilik Sözleşmesi
  • Adi Ortaklık Sözleşmesi

Başta olmak üzere sözleşmelerin düzenlenmesi ile şirkete gönderilen sözleşmeler üzerinde risk analizi gerçekleştirilmesi ve önerilerin mütalaa edilmesi işleridir. Bir diğer yandan sözleşmesel ilişkilere ilişkin ihtarname çekilmesi, ihtarnamelere cevap verilmesi aksaklıklara müdahale edilmesi de bu çerçevede verilen hizmetler arasında yer almaktadır. Sözleşme öncesi görüşmelerde aydınlatma, risk bildirimi, önbilgilendirme formları gibi kanunen gerekli önlemlerde bu minvalde hizmet olarak sunulmaktadır.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında İş Hukuku

İş Hukuku şirketlerin işçileri ile meydana gelen yahut gelmesi muhtemel olan alanlarda verilecek hizmetleri kapsamaktadır. Şirket hukuk danışmanlığı faaliyetlerinde işçi-işveren uyuşmazlıkları başta olmak üzere iş sözleşmelerinin düzenlenmesi, önbilgilendirmelerin yapılması, işçi özlük dosyalarına ilişkin önerilerde bulunulması, işten çıkış ve fesih, işe gelmeme tutanakları ve yöntemlerinin ve becerilerinin kazandırılması, ilgili birimlere eğitimler verilmesi ve işten çıkış ve iş kazalarına yönelik çalışmalar yapılması işlerini kapsamaktadır.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Ticaret Hukuku

Ticaret hukuku kapsamında verilecek hizmet çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Başlıca ticaret hukuku kurallarına uyumlu hale gelmek ile fikri mülkiyet yasalarına uygun çözümler üretmek ve fikri mülkiyet hukukuna yönelik işlemleri takip etmek, haksız rekabete yönelik önlemler almak ve başvurular yapmak ile çok geniş bir yelpazede verilecek hizmetleri kapsamaktadır.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Franchise/Bayilik/Acentelik Hukuku

Franchise hukuku olarak kısaca adlandırılabilecek bu alanda bir iş modeline ve ticari markaya sahip firmaların lisans, marka lisans, franchise, bayilik yahut acentelik kapsamında yürüteceği faaliyetlere ilişkin sözleşme ve formların hazırlanması ve şirket politikalarına uygun bir süreç yönetilmesi hedeflenmektedir. 

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Kripto Para Hukuku

Kripto paralar günümüzde etkin kullanılır hale gelmiş olmakla ticari hayatın içerisinde kaçınılmaz olarak yer alacak ve almaktadır. Bu minvalde kripto para uyuşmazlıkları ve kullanımına yönelik danışmanlık hizmetleri de verilmektedir.

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Arabuluculuk Süreçleri

İşleyen ve büyüyen şirketlerde uyuşmazlıklar kaçınılmazdır. Öncelik ve hedef en az sayıda uyuşmazlıkla faaliyetlerin sorunsuz yürütülmesi için gereken önlemlerin alınması olmakla birlikte nihayeten yargıya intikal edecek olan uyuşmazlıklarda işin doğası gereği meydana gelecektir. Bu yönü ile zorunlu arabulucuk ve ihtiyari arabuluculuk müessesleri dahil tüm müzakere çeşitlerinde etkili taraf vekilliği hizmeti sunulmakta olup dava öncesi son çare olarak risk değerlendirmesi yapmak suretiyle süreçler yürütülmektedir.

 

 

Şirket Hukuk Danışmanlığı Kapsamında Dava Süreci

Mahkemeye intikali kaçınılmaz olan uyuşmazlıklara ilişkin dava stratejisi oluşturmak ve mevcutta bulunan tüm deliller ile bilgi, bulgu ve emarelerin değerlendirilerek dava süreçlerinin yürütülmesini hedefleyen bu hizmette doğrudan Avukatlık faaliyeti yürütülmektedir. Avukat müvekkil gizliliği kapsamında yürütülen süreç şirket yani müvekkilin çıkarlarına ve lehine olan tüm yasal başvuru ve olağan yolların kullanılarak müvekkilin lehine bir hizmet şeklini ifade etmektedir. Bir diğer yandan icra takibi, itirazın iptali davası, tahliye davası, takibin iptali davası, tapu iptal davası, alacak davası, takibe itiraz, ihtiyati haciz, tespit davaları gibi tüm ticari davalar başta olmak üzere dava türlerinin tamamını kapsamaktadır.

 

Şirket avukatı, şirket hukuk danışmanlığı, şirketler hukuku danışmanı, şirket avukatı, şirketler avukatı, şirket hukuk danışmanı nedir?