MİRAS AVUKATI
Miras hukuku ekonomik sistemimizin bir getirisi olarak insanların hukuken hak sahibi oldukları taşınır ve taşınmaz; maddi ve manevi değerlerin tümünü içerir geniş bir alanda mirasçı hak ve yükümlülüklerini içermekte mirasçıların ve miras bırakanların haklarını düzenlemektedir. Miras Hukuku çok teknik ve karmaşık düzenlemeler içermesi nedeniyle dikkatli ve özenli çalışma gerektiren alanların başında gelmektedir.
Miras Avukatı Hangi Konularda Çalışır?
Miras Hukuku Vasiyetname düzenleme, vasiyetnamenin iptali, mirastan yoksun bırakma (Evlatlıktan Red), Mirası Red, Miras Sözleşmesi, Mirastan Feragat, Miras Paylaşımı, Tenkis davası, Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal, Mirastan Mal Kaçırma nedeniyle tapu iptal, Denkleştirme davası, Miras Sebebiyle İstihkak davası gibi çok yönlü ve çok teknik iş ve işlemleri içermektedir. Miras davalarının günümüzde başlıca ve önem arz eden türleri ise;
- Tenkis davası,
- Mirastan mal kaçırma muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası ,
- Ortaklığın Giderilmesi Davası
- Miras Ortaklığının Giderilmesi Davası
- Mirasçılık Belgesinin Alınması
- Veraset İlamının İptali Davası
- Miras Sebebiyle İstihkak Davası
- Mirasta Denkleştirme Davası
- Sağ Kalan Eşin Tereke Tasfiye Davası
- Sağ Kalan Eşe Karşı Terekenin Tasfiyesi Davası
Miras Avukatı Nedir?
Miras Avukatı, miras hukukuna ilişkin dava, iş ve işlemlerin yürütülmesi takibi ve sonuçlandırılması alanında çalışan Türkiye'de Barolara kayıtlı avukatlar tarafından miras davalarına ilişkin temsil faaliyetleri yürütülmesidir. Bu alanda uzmanlaşma kendi beceri imkanları dahilinde belirlenen alanda kıdem sahibi olma, yüksek lisans ve doktora faaliyetleri yürütmek sonucu gerçekleşmekte miras davaları ile ilgili tecrübe ve hukuki çalışmalar yapmak sonucu ortaya çıkan bir kavram olarak günümüzde kullanılmaktadır.
Büromuzun Miras Hukukuna İlişkin Faaliyetleri
Büromuz miras hukukuna ilişkin dava ve temsil faaliyetlerini vatandaşları temsilen Türkiye'deki yahut dünyanın bir başka yerinde bulunan miras haklarına kavuşmaları açısından müvekkilleri nezdinde sürdürmekte ve çalışmalarını yasal mevzuat çerçevesinde Avukatlık Meslek Kuralları çerçevesinde yürütmektedir.
Miras Avukatlığı pek tabii uzmanlık gerektiren dava, iş ve işlemleri kapsar. Miras davasının yürütümü başından sonuna sıkı bir takip gerektirmekte ve konunun uzmanı bir hukukçu ile sürecin yürütümünün sağlanması gerekmektedir. Aksi durum hem büyük hak kayıplarına yol açabileceği gibi kişilere borç ve yükümlülük olarak geri dönebilir. Mirasçı kendisini örneğin Kadıköy 'de bir ev sahibi oldum zannederken bir anda bir o kadar borçlanmış bulabileceği gibi bir başka gayrimenkulde daha hak sahibi olabilir. Mirastan kaçırılan mallarda bir hakkı olmadığı sanrısını yaşarken hak sahipliğine kavuşabilir yahut hakkı olmadığını sandığı bir miras malına ilişkin zamanaşımı ve hak düşürücü süre nedeniyle mağduriyet yaşayabilir.
Büromuz Bağdat Caddesi miras avukatı, miras avukatı, türkiye miras avukatı, miras avukati, olarak faaliyet sürdürmektedir.
Genel Olarak
Türkiye'de saklı pay sahipliği kabul edilmiş liberal eğilim miras hukuku konusunda kısıtlama görmüştür. Miras bırakan bir mirasçısını kolaylıkla mirasın dışına itemez belirli oranlarda yapılan tasarruflar iptale tabidir. Mirastan men etmenin koşulları ülkemizde serttir. Miras bırakan tüm malvarlığını vasiyetname ile üçüncü kişilere yahut mirasçılardan bir veya bir kaçına bırakamaz. Saklı pay sahibi mirasçılar işbu vasiyetnameyi tenkis ederek saklı payları oranında iptale tabi tutabilirler. Vasiyetname düzenlenirken yapılabilecek bir hata miras bırakanın son iradesini arzusunu geçersiz kılabilir. Eşler hayatta iken yalnızca bir eşin üzerine tüm malvarlığını yapmak suretiyle üvey çocukları mirastan mahrum kılmak istemiş olabilirler. Tüm bu hal ve koşullara karşı hakların müdafaası ve geri alınması için hukuki imkanlar mevcuttur.
En iyi miras avukatı, bağdat caddesi mias avukat, kadıköy miras avukatı, miras davası avukat, ünlü miras avukatı, miras avukat
Miras Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme Nasıl Belirlenir?
Mirasbırakanın ölümü ile birlikte miras açılır ve bu andan itibaren mirasla ilgili birçok dava gündeme gelebilmektedir. Terekenin korunması önlemleri, vasiyetname ve miras sözleşmesi gibi ölüme bağlı tasarrufların iptali, tenkisi, denkleştirme, miras sebebiyle istihkak ve miras ortaklığının giderilmesi gibi miras hukukundan doğan pek çok dava söz konusu olabilmektedir. Miras hukukundan doğan davaların farklı yerlerdeki mahkemelerde görülmesinin getireceği zorlukları öngören kanun koyucu tereke ile dava ve işlemlerin tek bir yerden yürütülmesi için düzenlemeler ihdas etmiştir.
Türk Medeni Kanunu’nun 576/1. maddesi;
“Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılır”
şeklindeki düzenlemesi ile mirasın, mirasbırakanın yerleşim yerinde açılacağı kabul edilmiştir. Mirasın mirasçılara intikal etmesi açısından mirasçıların nerede bulunduğu ehemmiyet arz etmez dolayısıyla mirasçılar farklı yerlerde bulunsalar dahi miras kendiliğinden geçecektir. Öyle ki mirasbırakan yerleşim yerinden farklı bir yerde vefat etse dahi yine de miras mirasbırakanın yerleşim yerinde açılacaktır.
Söz konusu düzenleme ile kanun koyucunun amacı miras hukukundan doğacak dava ve işlemlerin mirasbırakanın yerleşim yerinde takip edilmesidir.
Miras Avukatı Ne Kadar Ücret Alır?
Miras davalarında olduğu gibi tüm davalarda Avukatlar ücretlerini serbestçe belirleyebilmektedirler ancak bu belirlemenin kanuni sınırları da bulunmaktadır. Miras Avukatları Avukatlık asgari ücret tarifesinin altında olmamak üzere ve alacağın %25'ini aşmamak kaydıyla ücretlerini serbestçe belirleyebilmektedirler. Ayrıntılı ücret detayları için aşağıda yer alan miras avukatı ücreti ne kadardır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Miras Davalarında Yetkili Mahkeme
Miras hukukundan doğan uyuşmazlıklarda hangi yerdeki mahkemenin yetkili olduğu Türk Medeni Kanunun 576/2. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 11. maddesi ile düzenlenmiştir.
TMK 576/2. maddesi;
“Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülür.”
şeklinde düzenleme ile söz konusu davaların mirasbırakanın yerleşim yerinde görüleceğini düzenlemiştir.
Bir diğer yandan HMK 11. maddesi;
(1) Aşağıdaki davalarda, ölen kimsenin son yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkilidir:
a) Terekenin paylaşılmasına, yapılan paylaşma sözleşmesinin geçersizliğine, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisine, miras sebebiyle istihkaka ilişkin davalar ile mirasçılar arasında terekenin yönetiminden kaynaklanan davalar.
b) Terekenin kesin paylaşımına kadar mirasçılara karşı açılacak tüm davalar
(2) Terekede bulunan bir mal hakkında açılmak istenen istihkak davası, terekenin yazımı ve tespiti zamanında mal nerede bulunuyorsa, orada da açılabilir.
(3) Mirasçılık belgesinin iptali ve yeni mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davalarda, mirasçıların her birinin oturduğu yer mahkemesi de yetkilidir.
şeklindeki düzenlemesi söz konusu dava ve işlemlerde yetkili mahkemeleri tespit etmiştir.
Miras Davalarında Görevli Mahkeme
Miras hukukundan doğan davaların hangi mahkemenin görevli olduğu Türk Medeni Kanunu’nda yer alan özel düzenlemeler ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun da yer alan düzenlemeler ile belirlenmiştir.
Türk Medeni Kanunu uyarınca;
- Terekenin korunmasına ilişkin önlemlerin alınmasında,
- Terekenin resmen yönetilmesinde,
- Vasiyetnamenin açılmasında,
- Mirasçılık belgesinin verilmesinde,
- Mirasın reddinde,
- Terekenin resmi defterinin tutulmasında,
- Terekenin resmi tasfiyesinde,
- Miras ortaklığının sona erdirilmesinde,
Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilidir. Yukarıda sayılan davalar dışında kalan tüm davalarda Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Örneğin; tenkis, denkleştirme, ölüme bağlı tasarrufların iptali, miras sebebiyle istihkak, muris muvazaası gibi miras hukukundan kaynaklanan davalar Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülür.
İstanbul miras avukat, miras avukatı istanbul, miras avukatı bağdat caddesi, miras avukatı kadıköy, ataşehir miras avukatı, en iyi miras avukatı, miras davası avukatı
Miras Hukuku ile ilgili makale ve yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Mirastan Mal Kaçırma - Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal
İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Paylı Mülkiyet – Miras Ortaklığı
Vasiyetname Nedir ve Nasıl Düzenlenir?
Miras Sebebiyle İstihkak Davası
Miras Avukatı İle Çalışmak Türkiye'de Zorunlu mudur?
Ülkemizde belirli ceza davaları hariç Avukat ile temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Aynı şekilde miras davalarında miras avukatı ile çalışmak zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız bu davalarda kendi kendilerini temsil edebilirler. Fakat miras hukukuna ilişkin davalarda usul, hak düşürücü süreler, zamanaşımı, usul kurallarının hukuk muhakemeleri kanunu gereği sert uygulanması nedeniyle mutlaka alanında uzman bir miras avukatı ile çalışmak gerekmektedir.
MİRASA VE MİRAS AVUKATINA İLİŞKİN TÜM ÇALIŞMA VE MAKALELERİMİZE AŞAĞIDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.
-
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Yasal miras paylaşımı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 495-501 arasında düzenleme alanı bulmuş ve kimlerin mirasçı olacağı kanunen belirlenmiştir. Kanun hükmüne göre;
Miras Davaları Nerede Açılır?
Mirastan doğan davalara ilişkin HMK 11. maddesi uyarınca kesin yetki kuralı söz konusudur.
Mirastan Feragat Sözleşmesi
Mirasçılığın kaybedilmesine neden olan hallerden biri de mirastan feragat sözleşmesidir.
Miras Tespit Davası
Bir kimsenin vefatından sonra geride bırakmış olduğu malvarlığı değerleri tereke olarak ifade edilir. Tereke aktif ve pasif değerler olmak üzere iki farklı malvarlığı değerlerini ihtiva eder ve bu malvarlığı değerleri vefat ile birlikte mirasbırakanın mirasçılarına kendiliğinden geçmektedir.
Mirasa Temsilci Atanması
Elbirliği mülkiyeti kuralları uyarınca tereke üzerinde tüm mirasçılar birlikte karar vererek tasarrufta bulunabilir ancak çoğu halde tarafların aynı konu üzerinde mutabık kalarak bir dava açabilmesi,
Mirastan Mal Kaçırma - Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal
Mirastan Mal Kaçırma yani danışıklılık işlemin tarafı olan kişilerin 3. kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerini gizleyerek görünürde bir işlem meydana getirmesi şeklinde önümüze çıkmaktadır.
Mirasta Denkleştirme Nedir ?
Mirasın paylaşılmasında iadesi veya mahsup edilmesine ilişkin kuralları düzenler.
Mirasçıların Murisin Borçlarından Sorumluluğu
Mirasın açılması ile birlikte (bknz. Mirasın açılması) tereke tüm aktif ve pasifleri ile birlikte mirasçı yahut mirasçılara geçer. Bu halde miras bırakanın borçlarından mirasçı ve mirasçılar doğrudan müteselsilen sorumlu olurlar.
Miras Sebebiyle İstihkak Davası
Miras Sebebiyle İstihkak Davası malvarlığının akıbetini düzenleyen hukuk kurallarından oluşmaktadır.
Mirasçıların Tereke Üzerindeki Hak ve Yetkileri Nelerdir?
mirasçıların tereke üzerindeki yararlanma, yönetim ve tasarruf yetkilerinin ne olacağı ve nasıl kullanılacağıdır.
Mirasçılık Belgesi - Veraset İlamı Nedir?
Mirasbırakanın vefatı ile beraber tereke mirasçılara doğrudan bir kül halinde intikal eder. Mirasçılar külli halefiyet kuralları
Miras Ortaklığı
Mirasın açılması ile birlikte terekeye ait mallar üzerinde başlayan mirasçıların elbirliği mülkiyeti elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi yahut tamamiyle giderilmesi halinde sona erer.
Tenkis Davası
Tenkis davası miras hukuku uygulamasında sık rastlanan dava türlerinden biridir.
Hayırlı Evlatın Miras Alacağı
Anne ve babası ile birlikte yaşayan çocuk veya torun ailesine bakmış, gelirlerini ailesi ile paylaşmış, onların ihtiyaçlarını gidermişse
Terekenin Korunmasına Yönelik Mirasçıların Tek Başına Dava Açabilmesi
Yeni Türk Medeni Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte kanun koyucu tarafından eski düzenleme terk edilmiş ve mirasçıların her birine tek başına terekedeki hakların müdafaası amacı ile dava açabilme hakkı tanınmıştır.
Mirasçılıktan Çıkarma (Iskat) Evlatlıktan Red
Mirasçılıktan Çıkarma (ıskat) kurumu bir ölüme bağlı tasarruf türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde miras bırakan olumsuz içerikli ölüme bağlı tasarrufta bulunmuş olur.
Mirasa Ne Zaman Hak Kazanırım?
Bir kimsenin mirasçılık sıfatını kazabilmesi için ilk şart miras hakkının doğmuş olmasıdır. Miras hakkı mirasbırakanın vefatı ile doğan bir haktır ve bu anda miras açılmış olur.
Mirasçı Nedir?
Mirasçı, mirasbırakanın ölümü ile birlikte miras bırakanın malvarlığında hak sahibi olan kişiyi ifade eder.
Miras hakkımı nasıl alırım?
Mirasçısı olduğunuz bir yakınınızın vefatı ile birlikte kanun gereği kendiliğinden mirasçılık sıfatını kazanmaktasınız.
Miras Avukatı Ücreti Ne Kadardır?
Her büro kendi çalışma tarzına, göstereceği emek ve mesaiye, konudaki tecrübesine göre bir miktar belirlemektedir. Konu ile ilgili kanuni düzenleme Avukatlık Kanunun 164. maddesinde düzenlenmiştir.
Mirasa Mirasçı Atanması Nedir?
Mirasbırakan, mirasının tamamı veya belli bir oranı için bir veya birden çok kişiyi mirasçı atayabilir.
Miras Bırakanın Bankadaki Parası
Mirasçıların bankadaki paralara erişimi, terekenin paylaşımı yapılana kadar tüm mirasçıların ortak kararını gerektiren bir süreçtir.
Miras Avukatı Dışarıda Evde Danışmanlık
Büromuz miras hukukuna ilişkin soru ve sorunların teşhisi ve çözüm önerilerine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Tenkise Tabi Tasarruflar Nelerdir?
Tenkis davasının konusu miras bırakan kişinin yapmış olduğu saklı payları ihlal eden karşılıksız kazandırmalardır.
Vasiyetname İptali
vasiyetnameler içerik veya şekil yönünden hukuki aykırılıklar taşıdığı takdirde iptal edilebilirler.
Hangi Mallar ve Haklar Mirasa Dahil Değildir?
Tereke aktif ve pasifleriyle mirasçılara kalan mal ve hakları ifade etmektedir. Bu yazımızda terekeye dahil olmayan mal ve hakları inceleyeceğiz.
Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?
Vasiyetname bir kimsenin ölümünden sonra malvarlığının kaderini tayin ettiği, son dilek ve arzularını dile getirdiği beyanlarıdır.