GİRİŞ
Hukuk devletinde dava açmak bir hak arama eylemidir. Her vatandaş hakkına yönelen bir tehlikeyi önlemek yahut zararı bertaraf etmek yahut hakkını elde etmek adına dava açma hakkına sahiptir.
Dava Nasıl Açılır?
Dava açmak için öncelikle açılacak davaya bakmakla yetkili ve görevli mahkeme tespit edilir ardından bu mahkemeye verilecek bir dilekçe ile süreç başlamış olur. Dava dilekçesi davanın temelini oluşturan en önemli evraktır.
Dava Masrafları Ne Kadardır?
Dava dilekçesinin mahkemeye verilmesi ile davaya ilişkin harç ve giderlerin yatırılması gerekmektedir. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır. Her davanın harç ve giderleri birbirinden farklılık göstermekle birlikte talep ettiğiniz hakkın niteliği ve büyüklüğüne göre harç ve giderler değişiklik göstermektedir.
Davaların Avukat ile Takibi Zorunlu mudur?
Ülkemizde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Davaları kişiler kendi başlarına açabilir ve takip edebilirler ancak bu durum hastanın doktora başvurmaksızın kendi kendine tedavi olmasına benzer davalar teknik bilgi, usul ve maddi hukuk bilgisi gerektirmektedir. Bu sebeple mutlaka Avukat vasıtası ile davaların takibi hem kamu yararı hem de birey yararı gereği önem arz etmektedir.